top of page
Yazarın fotoğrafıKG-Blogger

Lazer Tarayıcı Sistemler ile İnşaat Proje Takibi-Scan to BIM


Son zamanlarda sektörde sıkça duyduğumuz bir kelime var, BIM.

Peki ne demek bu BIM ?


Açılımı Yapı Bilgi Modellemesi (Building Information Modelling) olan ve proje verilerinin 3 Boyutlu şekilde bilgisayar ortamında oluşturulduğu ve yönetildiği bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu proje verileri yapıların tasarım anından itibaren, yıkımına kadar olan bir süreyi kapsayan döngünün takibi olarakta tanımlanabilir.


BIM, yapı sektörü için tasarlanmış farklı meslek gruplarını ortak bir payda da toplayan digital bir çalışma yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Proje üzerinde çalışan mimar, mühendis ve diğer yapı profesyonellerinin birbirleri arasındaki bilgi paylaşımını ve iş birliğini artırdığından mühendislik ve yapı projelerinde önemli katkı ve profesyonellik katmaktadır.


Neden BIM ?





Gelişen dünya ile birlikte insanların bilgiye ulaşımının kolaylaşması ve birbirleri ile iletişim kurmalarının hızlanması, profesyonel hayatta da etkisini göstermeye başladı.

Hızlı iletişim, ortak serverlar, bulut sistemleri derken artık yapı sektöründeki her bir meslek grubunu aynı payda da toplayan BIM uluslararası inşaat ve mühendislik projelerinde bir dünya standardı haline gelmiş oldu. ABD, İngiltere, Almanya, Japonya vb. gibi gelişmiş ülkelerin hükümetleri, ihale ettikleri kamu projelerinin sözleşmelerinde BIM altyapısının kullanılmasını zorunlu kılmaya başladılar. Ülkemizde de son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başlayan BIM, popülerliğini de her geçen gün inşaat sektöründe artırmaktadır.


Sağladığı;

  • Veri Paylaşımı,

  • Tahmin edilebilirlik,

  • Daha az hata,

  • Hızlı proje teslimi,

gibi avantajlar mühendislik projelerinde BIM'i standart haline getirmektedir. Bir mimarın ya da bir mühendisin proje üzerinde yaptığı revizyonu, birlikte çalıştıkları diğer iş disiplerinin de anında ulaşması, revizyonların ve proje takiplerinin daha hızlı bi şekilde koordine edilmesi, tekrar eden işlerin azaltılması ve projelerin daha hızlı teslim edilmesi BIM'in en çok tercih edilen sebeblerindendir.


BIM Projelerinde Lazer Tarayıcılar ile Proje Takibi-SCAN to BIM


Yapının mevcut durumunu, konumunu ve fiziksel koşullarını lazer tarayıcı sistemler kullanılarak ölçülmesi ve elde edilen verilerin 3D ortama aktarılmasına SCAN TO BIM denilmektedir.


İnşaatı devam eden projelerin as built takiplerinin en hassas ve doğru şekilde yapılabilmesi için lazer tarayıcı sistemler kullanılmaktadır. Bu sistemlerden elde edilen 3D nokta bulutu kümesi Leica Cyclone ya da Autodesk Recap yazılımlarında işlendikten sonra saha da imalatı tamamlanan projenin hassas şekilde nokta bulutu okuması elde edilir.


Elde edilen bu nokta bulutu kümesi ile proje öncesinde oluşturulan 3D model, Leica 3DR gibi bu işler için üretilmiş son teknolojik yazılımlar da birbirleri ile çakıştırılırlar. Bir yanda olması gereken proje modeli, diğer yanda sahadaki uygulamadan elde edilmiş olan nokta bulutu kümesi bu yazılımlarda kıyaslanır.




Kıyaslama sonucunda açılı duvarlar, düzgün olmayan zeminler, kolon kaçıklıkları vb. gibi önemli değerlendirilmeler projenin ilerleyiş sürecinde tespit edilmektedir. Aksi bir durumda en kısa sürede müdahale edilerek projenin ilerleyişinin yavaşlamasının ve ileri de oluşabilecek daha büyük bir hatanın önüne geçilmiş olunacaktır.


Bu yazımızda KG Mühendislik ailesi olarak sizlere BIM teknolojisi ve proje ilerleyiş sürecinde lazer tarayıcı sistemler ile nasıl proje takibi yapılabileceğinden bahsetmiş olduk. Sizlerde konu hakkında daha ayrıntılı bilgi almak veya sorularınız için info@kgmuhendislik.com adresinden veya yorum yaparak bizlere ulaşabilirsiniz.


Başka yazılarda görüşmek üzere, hoşçakalın.









24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page